In 2016 telde Brussel 1630 waterafsluitingen. Dit zijn mogelijk 1630 gezinnen wiens recht op een waardig leven is ontzegd. Een beperking van toegang to water betekent namelijk niet alleen minder kunnen drinken, maar ook een gebrek aan hygiëne en de onmogelijkheid eten te maken.  We spreken hier dus over sociale én economische uitsluiting.

 

Brussel is al sinds haar vroegste geschiedenis verbonden met water. ‘Bruoc-sella’ is namelijk een samentrekking van het Keltische woord bruoc (moeras) en het Latijnse woord sella (woning). Is het dan niet vreemd om de inwoners van een stad een deel van hun identiteit te ontnemen? De afname van watertoegang in het dagelijks leven van de Brusselaars is echter niets nieuw. In 1856 werden de openbare waterpunten afgeschaft om zo de inwoners aan te moedigen zich aan te sluiten op het distributienet voor drinkwater. De stad won aan inkomsten, de Brusselaars kregen meer comfort, maar ze verloren hun gratis toegang tot water.

 

Tegenwoordig staan de meeste stedelijke fonteinen niet meer in de kijker. Hun vervanging door de verkoopautomaten, die uitgebaat zijn door privé bedrijven en multinationals, heeft ertoe bijgedragen dat we een basisbehoefte onbewust zijn beginnen zien als een commercieel goed. Eén ding is zeker : het is tijd om het water terug te geven aan de Brusselaars en niet enkel aan Manneken Pis.

 

Om meer te weten te komen over het Brusselse water, kunt u hieronder enkele informatieve video’s en artikels raadplegen die u aan het denken kunnen zetten.

Informatie blokken

Om verder te gaan

Carafes gratuites à table : 90 restos se jettent à l’eau

Bx1 (12/04/19)

Qui ne s’est jamais plaint de ne pas avoir droit à de l’eau gratuite dans un restaurant ? La carafe à table, courante en France et au Royaume Uni, peine à s’installer chez nous.

Nieuwe app toont in welke restaurants je kraantjeswater kunt krijgen

HLN (06/06/19)

In vele andere Europese landen is het doodnormaal dat je op restaurant gratis kraantjeswater krijgt. Maar in België? Niet bepaald. Om daar verandering in te brengen, lanceert de organisatie ‘Free tap water in Belgian restaurants’ een app die toont welke zaken wél kraantjeswater aanbieden.

Can one woman change Belgium’s love affair with bottled water ?

euronews

Simply titled “Free Tap Water in Belgian Restaurants,” the campaign is proving successful, with café chains such as Exki and Pulp agreeing to change their ways since it began just two months ago. Almost 8,000 followers on Facebook shows the appetite for such an initiative. It has not gone unnoticed by the Belgian media either, attracting attention from the national press and featuring on a number of TV shows in recent weeks.